DIVITIA GRATIAE

UNIVERSITATE

ISTORIA UNIVERSITĂȚII

DIVITIA GRATIAE

„Istoria este cine suntem, și de ce suntem așa cum suntem”
- David McCullough

25 de ani nu înseamnă atât de mult... dar s-au întâmplat multe la UDG în acest timp. Aceasta este călătoria noastră ...

Fiodor Mocan Divitia Gratiae History
Colegiul Teologic - "Harul"
1993
Și-a început activitatea ca o școală de pregătire a liderilor de grupuri mici pentru studiul Bibliei. Aceste cursuri se desfășurau sâmbăta. Programul a fost inițiat de conducerea bisericii "Betel" din Chișinău. Proiectul a fost realizat cu ajutorul lui Fiodor Mocan, absolvent al Universității Creștine din Sankt-Petersburg. 
Programul a cuprins 10 discipline, iar pe lângă întâlnirile de sâmbătă, studenții au participat la 3 seminarii de o săptămână. Aceste seminarii au fost predate de lectori și absolvenți de la alte instituții creștine. Primii studenți au fost membri ai bisericilor care au răspuns invitației bisericii Betel.
Valeriu Ghiletschii Divitia Gratiae History
Institutul Sfânta Treime
1994
Uniunea Evanghelică Baptistă din Moldova a înființat Institutul Sfânta Treime, o școală asemănătoare cu Colegiul "Harul", dar pentru studenții vorbitori de limbă română. Unul dintre fondatorii și primul director al acestui institut a fost Valeriu Ghilețchi, absolvent al Universității Emanuel din Oradea, România. În primul an au fost înscriși 11 studenți, pe baza recomandărilor venite din partea bisericilor din întreaga Moldovă. Printre primii profesori s-au numărat absolvenți ai Seminarului Teologic din București, România: Serghei Namesnic, Mihai Malancea și Ion Miron. Institutul a dezvoltat un program de licență în teologie predat în limba română și apoi și în limba rusă.
Fuziunea dintre Colegiul Harul și Institutul Sfânta Treime
1995
Uniunea bisericilor Evanghelice Baptiste și conducerea bisericii Betel au comasat cele două instituții într-o singură entitate. Această decizie a fost rezultatul unei nevoi în comunitatea evanghelică-baptistă de a avea o instituție creștină cu personal competent. Directorul acestei instituții nou-formate a fost Fiodor Mocan. Această instituție a fost înregistrată sub numele de Colegiul Teologic Pedagocic (CTP).
Focus pe Asia Centrală
1998
Datorită unui grup etnic vorbitor de limbă turcă situat în partea de sud a Moldovei, numit Găgăuzii, Mihai Malancea și echipa au dezvoltat o nouă viziune pentru a ajunge la națiunile vorbitoare de limbă turcă din Asia Centrală. Prin rugăciune și călăuzirea lui Dumnezeu, a fost dezvoltat un program de misiune pentru studenții vorbitori de limbă turcă din Moldova și din republicile din Asia Centrală. Ca foste membre ale Uniunii Sovietice, republicile din Asia Centrală și Moldova aveau un lucru în comun: limba rusă. Programul misiunii a fost orientat către studenții vorbitori de limbă rusă.
Acreditare programe
1998
CTE a început procesul de acreditare a programului de Licență în Teologie Pastorală în parteneriat cu Asociația Euro-Asiatică de Acreditare (EAAA), o organizație de acreditare a învățământului superior a instituțiilor creștine. În primăvara anului 2001, absolvenții au primit primele diplome acreditate de EAAA care atestă nivelul internațional al educației lor.
De la Colegiul Teologic Pedagogic la Universitatea Divitia Gratiae
2013
În vara anului 2013, Colegiul de Teologie și Învățământ a trecut printr-un proces de reorganizare și drept urmare, instituția a fost redenumită Universitatea „DIVITIA GRATIAE” care în latină înseamnă Bogățiile Harului. În același an, a fost deschis un nou departament de management și limbi străine.
Lărgirea campusului UDG
2013
În toamnă a început extinderea campusului UDG cu construirea a două clădiri noi. In poza puteti vedea planurile initiale ale cladirii care urmau sa se materializeze in urmatorii 3 ani. Serghei Namesnic, rectorul UDG (1998-2022) s-a rugat pentru demararea procesului de constructie impreuna cu elevii.
Doctor Honoris Causa
2014
Viziunea față de Asia Centrală și de a ajunge la musulmani pentru Hristos a fost dezvoltată și susținută de Ron George încă din 1999. După 15 ani de parteneriat, UDG a acordat cea mai înaltă distincție „Doctor Honoris Causa” lui Ron George pentru slujirea plină de credincioșie în extinderea Împărăției lui Dumnezeu spre est.
Absolvirea primei grupe de masteranzi în Consiliere
2014
Acesta a fost anul în care am avut prima promoție de Absolvenți în programul de Master de Consiliere Spirituală. Omar Zook de la Hershey Free Church a fost principala forță motrice din spatele acestui program în colaborare cu echipa locală de la UDG.
Absolventa in fata noii cladiri
2015
Aceasta a fost ultima absolvire înainte de marea deschidere a clădirii E (E înseamnă Educație). În acea vară, mulți studenți și membri ai facultății au fost implicați în etapele de finisare ale construcției.
Acreditarea programelor de Management și Consiliere
2016
După o evaluare a programului de Licență în Management și a programului de Master în Consiliere, Asociația Euro-Asiatică de Acreditare a acreditat cele două programe pe o perioadă de 5 ani. În imagine îi puteți vedea pe Igor Prisac (decanul Programului de Management) și pe Elena Nahaba (coordonatorul programului de master) împreună cu membrii EAAA și conducerea UDG.
Inaugurarea cladirii E
2016
Construcția Clădirii E a fost finalizată la începutul lunii iunie 2016. În această poză puteți vedea inaugurarea și dedicarea clădirii principale de Învățământ a UDG. Este o clădire cu trei etaje care conține o cantină, o bibliotecă, săli de clasă, o sală de conferințe și un centru de cercetare. pentru studenți și absolvenți.
Prima cohortă de studenți de licență în programul de Management
2016
Programul de Management a început să primească studenți în vara anului 2013. Primul grup de studenți care au venit din Moldova a fost etichetat ca B-1. În 2016 am avut primii absolvenți din acest program și prima absolvire în clădirea nou inaugurată.
Primii studenți din Asia Centrală în Programul de Management
2016
După o lungă perioadă de recrutare, primii studenți din Asia Centrală s-au alăturat programului de Management care era predat în limba rusă. În această imagine puteți vedea cohorta etichetată BM-1 care a fost compusă din 90% de studenți din Asia Centrală și 10% din Moldova.
Nowruz Bayram
2019
Cu un corp de studenți în care aproximativ 70% dintre studenți sunt din Asia Centrală, UDG a dezvoltat o cultură bogată și diversă. Începând cu 2018 și mai departe, studenții noștri din Asia Centrală organizează sărbătoarea Nowruz Bayram – care este cunoscută drept Anul Nou persan, sărbătorit în întreaga lume de diferite grupuri etno-lingvistice ca începutul Anului Nou. Această sărbătoare a fost sărbătorită de peste 3000 de ani în Asia Centrală.